5 Mart 2016 Cumartesi

troll kültürü ve 'T Kuşağı' hakkında konuşmalıyız



Kadıköy metrosunda gençlerin yolculara yaptığı bomba şakası haberini görmüşsünüzdür sanırım son iki gündür haberleri takip ediyorsanız.
Ankara patlamasından birkaç dakika arayla kurtulmuş bir arkadaşım elleri titreyerek bu haber hakkında kendi sayfasında bir şeyler yazmaya çalıştı, o patlama gününden bu yana ara ara nükseden kalp çarpıntısının geri geldiğini söylüyor.  Rahatlatıcı bir şeyler söylemeye çalıştım, işe yaradı mı bilmiyorum. Sabahtan beri iki paket sigara içtiğini ise biliyorum.
Peki neden oldu bu?
Elbette, olağanüstü zamanların içinden geçiyoruz. Bir savaşın / savaşların içinden geçiyoruz.  Bombalar sürekli patlıyor, tedirginiz ve endişeliyiz.  Son yılımızın özeti bu. Hükümetin savaş yanlısı politikalarına borçluyuz bu tedirginliği. Bu politikalardır bunun öncelikli nedeni.
Ama sıcak çatışmalar bu ana ilişkin bir durum, güncele ilişkin bir durum. Bir de daha derinden akan ve zamana yayılmış kültürel bir sorunumuz olduğunu düşünüyorum: Troll kültürü.
Evet troll kültürü!
Bakın resimde bir tuhaflık yok mu sizce de:
15 yaşında iki genç metronun kapısına geliyorlar, kapılar kapanmadan içeri bir çanta atıyorlar ve Allahu Ekber diye bağırıyorlar.  Yaşanan kıyameti gözlerinizin önüne getirmek için birkaç zombi filmi seyretmiş olmanız yeterli. Belli ki o dangalak çocuklar da seyretmişler, ve de bolca seyretmişler.
Bakın bu hayatımıza neşe katan bir sürpriz, bir değişiklik, bir silkinme anı falan değil. Arkadaşınızın sıranıza plastik bir hamamböceği bırakması gibi birşey değil. Başka bir şey bu.   Bu travmatik şakayı yapmak insanların öleceklerini düşünmelerini istemek, birbirlerini ezmeye başlamalarını görmek istemek, çaresizlikten ağlamalarını, yalvarmalarını izlemek istemek, ve bu sahneden zevk almak demek.  Medya şimdiden buna isim bulmuş bile kendince "sorumsuz şaka", "tatsız şaka".  Oysa burada sorumluluk ya da sorumsuzlukla ilgili bir dert yok, tat veya tatsızlıkla ilgili ise hiç yok.  Muazzam bir hissizleşmeye bakıyoruz dehşet içinde.
Hiç şüpheniz olmasın ki bu şakayı yapan çocuklar hayatlarının son birkaç yılını ekşi sözlük, inci sözlük, "beyler, hadi hadi hadi linçliyoruz" diyecekleri bilimum sanal forumlarda, "yaran bilmemne videoları" paylaşım sitelerinin altına "amk"lı yorumlar döşenerek geçirdiler.
Hiç şüpheniz olmasın ki her birinin twitter'da ismini resmini herşeyini gizlediği ve komik buldukları kadın erkek herkesi kafalarına göre taciz ettikleri birer troll hesabı var.
Hiç şüpheniz olmasın ki  tecavüz travmasından bahseden kadınları, iklim değişikliğiyle mücadele edilmesi gerektiğini söyleyen ekolojistleri, özgürlük isteyen Kürtleri, savaşın berbatlığından bahseden barış yanlısı Türkleri, homofobik şakaların aşağılayıcı olmasından yakınan LGBTi aktivistlerini, Suriyeli mültecileri ve tabi ki de Allahu Ekber sözünü bir kimlik ifadesi olarak sahiplenen dindar müslümanları aynı potada ti'ye alıyorlar.
Hepsine karşı aynı oranda hissizler.
Hepsi aynı oranda umurlarında değil.
Kendi jargonlarında hepsi ve herkes ve kendileri gibi hissiz olmayan tüm dünya "duyar kasıyor".
En son istediğim şey, gençleri / gençliği şeytanlaştırmak. En son istediğim şey kof bir nostaljiyle "zamane gençlerini" çekiştirmek.  Ama alttan alta kabaran bir sorunumuz olduğunu artık kabul etmemiz gerekiyor. Politik olanın sürekli bastırıldığı bir ülkede, yaratıcılığın ve kendini ifadenin resmi tüm kanallarının herkese ve özellikle de gençlere kapatıldığı bir ülkede, ömrünün geri kalanını okulda ve işyerinde berbat bir rutin içinde harcayacağını sezen gençler bunaltıcı hayatlarına anlam katabilecekleri tek çıkışı başkalarına ızdırap vermekte görüyorlar.  Çözümü "trolleme" dedikleri şeyde görüyorlar.
Bu böyle devam etmek zorunda değil.  Troll olmaya teşne bu yeni kuşağa belki de X,Y,Z değil doğrudan T Kuşağı dememiz gerekiyor.  T Kuşağı gençlerinin kaderi bu olmak zorunda değil.
Bu yabancılaşmayı nasıl çözebileceğimizi konuşmamız gerekiyor.  Önce sorunumuzun var olduğunu tespit etmekle başlayalım.
ve ettik sanırım. Hadi şimdi sonraki adım?
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder